2/1/12

Maquis Anarquista/Ferran Sánchez Agustí



VIDA DE MAQUIS: LA GUERRILLA ANARQUISTA 


FERRAN AISA
Qico Sabaté
Josep Lluís Facerías


Ramon Vila "Caracremada
















Ferran Sánchez Agustí s’ha especialitzat en la investigació dels maquis a Catalunya, havent publicat diversos llibres que segueixen aquesta interessant temàtica de la nostra història contemporània. L’autor ha anat a cercar les fonts del seu assaig, El Maquis anarquista, de Toulouse a Barcelona por los Pirineos (Milenio, Lleida, 2006), a Tolosa de Llenguadoc i ha recorregut diversos pobles del Pirineu francès a la recerca de documentació, de testimonis i de protagonistes. L’assagista també analitza la situació del Moviment Llibertari Espanyol a l’exili francès i la seva relació amb la resistència antifranquista. 
Ferran Sánchez Agustí, amb aquest exhaustiu treball, posa al descobert una de les etapes més sòrdides dels primers anys de la postguerra. L’autor es cabussa en la vida, l’obra i la mort dels principals líders dels maquis català: Ramon Vila “Caracremada”, Quico Sabaté, Josep Lluís Facerías i Marcel·lí Massana (l'únic que no va morir amb enfrontaments amb els cossos de seguretat de l'Estat). La resta del llibre està dedicat a l’estudi de grups d’acció i de guerrillers menys coneguts. 
Sánchez Agustí ha enriquit el seu treball amb l’opinió d’escriptors anarquistes com Eduard Pons Prades; i amb el testimoni de supervivents, guies dels Pirineus, activistes i altres persones relacionades amb la resistència armada. L’autor també ha pogut consultar 33 sumaris de l’Arxiu de la Regió Militar Pirenaica Oriental, el Fons de la Presó Model de Barcelona, informes de la Direcció General de la Guàrdia Civil i documentació dipositada en altres arxius. Tot plegat ha servit per enriquir considerablement aquest assaig que permet ara tenir una visió global del que va significar la resistència dels maquis a Catalunya. 
L’assaig presenta un llistat d’accions i atemptats realitzats per les guerrilles, el nom dels trenta-set maquis morts en combat i dels gairebé quaranta guerrillers afusellats a Barcelona. Ferran Sánchez Agustí, amb El maquis anarquista, ofereix una important aportació a la bibliografia que, sobre aquesta interessant temàtica, s’ha vingut desenvolupat en els darrers anys, i que ha estat motiu d’obres literàries, documentals i pel·lícules.


Ferran Aisa
(Avui-Cultura, 23 de novembre de 2006)
                                              

No hay comentarios:

Publicar un comentario