2/1/12

Maquis/Ferran Sánchez Agustí


ELS MAQUIS DE LA LLIBERTAT  
 
Ferran Aisa                                             


 

Ferran Sánchez Agustí (1951), escriptor i historiador sallentí, s’ha especialitzat en la investigació historiogràfica en camps tan complexos com el carlisme, l’espionatge i les guerrilles o maquis de la immediata postguerra. Entre els seus llibres publicats destaquen: Espías, Contrabando, Maquis i Evasión. La Segunda Guerra Mundial, que ja vam comentar en el seu dia; Maquis y Pirineos. La Gran invasión (1944-1945), que va inspirar un documental de televisió; tots dos han estat editats per l’Editorial Milenio de Lleida. La Diputació de Barcelona el distingí amb el XV premi de comunicació Tasis-Torrent per 44 reportatges sobre els maquis publicats al diari Segre de Lleida. Els articles van ser la base del treball sobre els maquis que ara novament apareix en la seva cinquena edició revisat i augmentat tant quantitativament com en qualitat i rigor històric: Maquis a Catalunya. De la invasió de la Vall d’Aran a la mort de Caracremada (Pagès, Lleida, 2005).
L’assaig de 415 pàgines recull el relat amè d’un narrador acostumat a capbussar-se en el món que descriu com si ell mateix hagués estat un dels protagonistes o un testimoni de primera línia d’aquests fets històrics. L’estudi de Ferran Sánchez Agustí sobre les guerrilles antifranquistes és exhaustiu i molt rigorós, tot ho ha contrastat amb el document o el testimoniatge dels protagonistes. L’autor fa la crònica i analitza la guerrilla organitzada tant pel sector anarquista i comunista de l’exili republicà, tant en la seva lluita a França contra el nazisme com l’exportació del model de resistència a la península ibèrica per tal d’enderrocar al dictador. El propi autor a la introducció del llibre fa saber que en els darrers anys mentre estava abocat a l’estudi del carlisme i anava per les masies del Montsec recomponent episodis carlistes sempre li acabaven parlant dels Maquis, doncs des d’aquesta muntanya de Ponent, que feu exclamar a Verdaguer: <<Lo graner de Roma fou>>, es  veia França i d’allí havien vingut els guerrillers de la llibertat. L’autor d’aquest assaig es va centrar des d’aleshores a la investigació i l’estudi del món de les guerrilles que venien de l’exili per intentar, infructuosament, d’acabar amb el regim franquista. El resultat d’aquesta passió rigorosa és aquest estudi que ara Pagès Editors ha tornat a editar.  
Maquis a Catalunya, de Ferran Sánchez Agustí, és sens dubte al més important treball que, sobre aquesta temàtica, s’hagi publicat fins ara. El llibre recull testimonis importants de les guerrilles i de la gent que els hi va donar suport tant a Catalunya com a França, entre els quals hi ha els membres destacats del PSUC Sebastià Piera i Josep Bonifaci; i els militants de la CNT de l’exili, a Tarascon, Isidor Casals Camprubí i Joan Giménez Arenas, veritables quixots de l’anarquia. L’assaig de Sánchez és una lluita contra l’oblit envers d’aquesta pàgina de la nostra història col·lectiva tant en la resistència dels catalans a França durant la Guerra Mundial, com en el combat per la llibertat i la democràcia a les terres catalanes. Entre els apunts biogràfics, a més de Quico Sabaté, Josep Lluís Facerías i Marcel·lí Massana destaca, sobretot, el que Ferran Sánchez  fa sobre l’anarquista català Ramon Vila Capdevila “Caracremada”, que fou el darrer guerriller, mort a trets per la Guàrdia Civil, el 7 d’agost de 1963, a la seva terra del Bages. 
Si fins ara els treballs principals sobre les guerrilles eren els escrits per Eduard Pons Prades La Guerrilla Española i les biografies dels guerrillers urbans Sabaté i Facerías d’Antonio Téllez, ara cal afegir-hi l’assaig de Ferran Sánchez Agustí, Maquis a Catalunya, que complementa, perfectament, l’obra dels dos anteriors i el fa imprescindible per conèixer a fons com fou aquella desesperada lluita que van portar a terme els Maquis de la llibertat.


Ferran Aisa
(Avui-Cultura, 7 de juliol de 2005)
                       

                                                                                             

No hay comentarios:

Publicar un comentario