2/4/12

Joan Amades / Folklorista català


JOAN AMADES, POETA DE LA CULTURA POPULAR  

 

FERRAN AISA



Joan Amades de formació autodidacta va freqüentar de jove l’Ateneu Enciclopèdic Popular, on va adquirir el seu important bagatge cultural. Amades ha assolit en els darrers anys el reconeixement d’ésser un dels més reconeguts folkloristes de Catalunya.


Joan Amades (1890-1959)
Joan Amades i Gelats va néixer a Barcelona el 13 de juliol de 1890 en el si d’una família humil del barri del Raval, fill de pare serraller i mare teixidora. Per problemes de salut el seu pare va deixar la feina i es va dedicar al món de la quincalla. El jove Amades, des de molt jovenet, va treballar en el negoci del seu pare de venda de llibres vells i quincalleria al mercat de Sant Antoni. 
Joan Amades va anar a una escola del carrer Robador-Sant Rafael i va continuar fins el nou anys a una altra del carrer Lleó-Ferlandina. Amades, en una ocasió, va escriure: <<Vaig venir al món en un piset del carrer Peu de la Creu, número 15, i allí vaig passar quaranta Nadals. El meu món era doncs els voltants del carrer Peu de la Creu i de la ciutat ben poca cosa sabia més enllà de les dues dotzenes de carrers que formaven el meu barri.>>
Joan Amades, autodidacta, es va formar  a les aules de l’Ateneu Enciclopèdic Popular del carrer del Carme, 30. Allí va estudiar els idiomes alemany, francès, italià i esperanto. Precisament de l’esperanto, idioma que dominava a la perfecció, seria un entusiasta divulgador. 
A l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP) va participar, activament, en diverses seccions: excursions, ciències naturals, esperanto i folklore. De totes elles va ésser president.

 

L’Esbart Folklòric


L’octubre de 1916 va fundar l’Esbart Folklòric, conjuntament, amb els seus companys de l’AEP, Josep Maria de Sucre, Sebastià Giralt, Aureli Capmany i el mestre Joan Tomàs. La missió principal de l’Esbart era recollir un arxiu folklòric de Catalunya amb el material que s’anava recopilant en les excursions i en les diverses donacions dels socis de l’AEP. L’Esbart naixia seguint les directrius manifestades per l’Arxiu d’Etnografia i Folklore, que dirigia el doctor Tomàs Carreras i Artau. 
Cada excursió pels pobles de Catalunya servia per engrandir i ampliar l’important bagatge, que era publicat en el butlletí de la secció d’Excursions. L’Esbart organitzava actes per a donar a conèixer la cultura tradicional, a càrrec dels més eminents folkloristes catalans. Després d’una vida dedicada a la investigació de la cultura popular Amades moria el 17 de gener de 1959, dia de Sant Antoni Abad, festa tradicional dels Tres Tombs.

Ferran Aisa
(Diari Més, 30 de novembre de 2006)

No hay comentarios:

Publicar un comentario