19/9/12

Manuel Ainaud / pedagog

BIOGRAFIES CATALANES

MANUEL AINAUD, DIBUIXANT I PEDAGOG 
 

FERRAN AISA
 


(Manuel Ainaud i Sánchez, 1885-1932)


L'artista
L’any 1905 Manuel Ainaud va exposar la seva obra a la cerveseria “Els 4 Gats” amb l’Agrupació Artística. El 1907 ingressà com professor de dibuix de l’Escola Horaciana, institució pedagògica fundada per Pau Vila, primer al carrer del Governador i, a partir de 1910, al carrer del Carme, seu de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.  
 Manuel Ainaud i Sánchez va néixer a Barcelona el 17 d’abril de 1885 en el si d’una família treballadora. Era el petit de set germans, el seu pare procedia d’Occitània i la seva mare d’Andalusia. Es va formar a les classes de l’Ateneu Obrer de Barcelona, on també freqüentà la biblioteca. Uns anys més tard seria professor de dibuix d’aquesta associació i col·laborador de la Revista del Ateneo Obrero de Barcelona. Ainaud, que era afeccionat al dibuix i a la pintura, va crear un grup artístic conegut com “Els Negres”, perquè utilitzaven el carbonet per realitzar les seves composicions artístiques.
 

El mestre
Ainaud, després de passar per l’Horaciana, seria nomenat director del Nou Col·legi Mont d’Or, escola que havia estat fundada pel mestre Joan Palau i Vera i que tenia per lema una frase de Francis Bacon: <<La natura només es pot conquerir obeint-la>>. 
El pas per aquestes escoles van fer d’Ainaud un estudiós de la pedagogia més innovadora, fins i tot va viatjar per Europa amb la missió de conèixer la realitat dels nous grups escolars i les tècniques més avançades d’educació. El 1914 obtingué dos premis pedagògics atorgats per l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera. El 1915 fou elegit president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, i, des de la presidència d’aquesta entitat cultural, engegà una campanya pro construcció d’escoles noves, belles i dignes i organitzà cicles de conferències sobre metodologia i renovació de l’ensenyament.
 

Renovador de l’ensenyament 
L’Ajuntament de Barcelona valorant la seva tasca pedagògica el fitxarà com Assessor Tècnic de la Comissió de Cultura. El 1918 es va casar amb Carme de Lasarte i Karr, fruit del matrimoni naixerien quatre fills, dos foren els historiadors Joan i Josep Maria Ainaud de Lasarte. El mestre, amb la col·laboració de l’arquitecte Josep Goday, projectà la construcció de noves escoles, les dues primeres a obrir les seves portes foren la Baixeras i la Farigola. En aquesta tasca de renovació de les escoles barcelonines van ciol·laborar també l'artista Francesc Cantellas i el metge higienista Enric Mias. Per bastir l'ànima de l'escola va comptar amb una munió de mestres i mestresses com Artur Martorell, Rosa Sensat, Maria Baldó, Anna Rubiés, Joan Llongueras, Ramon Casares, Pere Vergés i molts altres.

Patronat Escolat
L’any 1922 per suggeriment de Manuel Ainaud es constituí el Patronat Escolar de Barcelona. Després del parèntesi de la dictadura de Primo de Rivera, Ainaud que havia estat destituït del seu càrrec va retornar a l’Ajuntament. La Comissió de Cultura va promoure tots els projectes aturats i durant la Segona República s’anaren inaugurant els diversos grups escolars: Ramon Llull, Milà i Fontanals, Lluís Vives, Pere Vila... 
Manuel Ainaud va morir el 28 de desembre de 1932, aleshores era Vocal de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i col·laborador del president Macià.



Ferran Aisa-Pàmpols
(Diari Més, 4 d'abril de 2007)
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario