19/10/12

Mods / llibre


 Nova presentació del llibre 40 Mods de les nostres terres de Robert Abella al 2n Aplec Modernista del Rosselló, Perpinyà 20 d'octubre de 2012.

ELS MODS DELS PAÏSOS CATALANS

Ferran Aisa


(Coberta del llibre)
Fitxa llibre:
40 Mods de les npstres terres
Autor. Robert Abella
Pròleg: Kiko Amat
Editorial: Base (Barcelona, 2012)
Pàgines: 259
Preu: 18,90 

Robert Abella (La Sénia-Montsià-Tarragona, 1963) ha realitzat un interessant treball sobre els mods als Països Catalans, i per fer-ho més proper ha cercat l’opinió de quaranta persones (homes i dones), que han estat o continuen essent Modernistes, és a dir mods. El resultat d’aquesta empenta investigadora o testimonial d’un moviment estètic i musical és el llibre publicat per l’editorial Base (Barcelona, 2012), 40 Mods de les nostre terres, amb un pròleg del periodista i escriptor Kiko Amat. De la reaparició dels mods en la dècada dels vuitanta i de la seva supervivència al segle XXI ens parlen quaranta testimonis que tenen en comú el seu afany per la roba mod, la música dels seixanta i la seva feblesa per la Vespa o la Lambretta. Tots ells són col·leccionistes de discos (vinil majoritàriament) i mantenen una gran afició per punxar discos a locals o festes particulars. Un dels participant del projecte mod és Eric Herrera i Puntí, que defineix perfectament que vol dir ésser mod: <<Ser mod significa elegància u saber fer davant la vida, lluny d’estètiques superficials, esnobistes i posmodernes; seer mod, per mi, significa també una profunditat que es tradueix en la música negra, rebel i continuar trepitjant els llocs més underground de la ciutat. És a dir, ser mod és sinònim d’estètica i d’elegància amb molt de fons i sense artificialitat.>>
Els mods que podien haver estat escombrats de la història per el pas del temps o enterrats com cosa curiosa a la dècada prodigiosa van sobreviure gràcies a pel·lícules com Quadrophenia amb música dels The Who i amb l’aparició de nombrosos grups d’aquesta estètica són els britànics The Chords, Purple Hearts, Vapors, etc.; els madrilenys Los Elegantes  o els nombrosos grups catalans Beat, Negativos, Interrogantes, Canguros, Los Flechazos, Bretones i Kamembert.  Ara només cal endinsar-se en la lectura de 40 Mods de les nostres terres per redescobrir l’esperit juvenil, per damunt de les edats, d’aquest moviment estètic i musical.



Ferran Aisa-Pàmpols
(El Punt Avui, 5 d'octubre de 2012)

No hay comentarios:

Publicar un comentario