21/12/13

Cerveses catalanes / Guia

GUIA DE CERVESES DE CATALUNYA
Jordi Expósito Pérex i Joan Villar i Martí
Pròleg: Fermí Puig
Editorial: Base (Barcelona, 2013)
Pàgines: 306
Preu: 17, 80 euros


(Coberta llibre Guia de Cerveses d'Editorial Base)
GUIA:
CATALUNYA FÀBRICA DE CERVESA
 

FERRAN AISA
 


Aprofitant el marc del Barcelona Beer Festival del passat mes de mar a la “Cúpula de Las Arenas” l’Editorial Base va presentar aquest llibre guia de les cerveses que s’elaboren a les comarques catalanes. Els autors són els experts cervesers Jordi Expósito Pérez (Barcelona, 1966) i Joan Villar i Martí (Sabadell, 1983),  els quals introdueixen al
lector al món de la cervesa fent un estudi de la seva antiguitat que es perd en els inicis de la civilització. Fan saber que els sumeris ja la produïen fa més 8.000 anys, i a Europa, les primeres notícies que es tenen de elaboració cervesera és a les terres Catalanes, concretament els indicis apunten a una comunitat agrícola que vivia fa 5.000 anys a l’actual poble de Begues, prop de Barcelona. Si era habitual en les comunitats neolítiques l’elaboració de la cervesa a la península ibèrica, fins el segle XVI no tornem a tenir constància de la seva presència. La primera fàbrica a Espanya la va fer construir Carles Vè al monestir de Yuste (Càceres). Les primeres fàbriques catalanes s’estableixen a Barcelona a principis i meitat del segle XIX, algunes marques comercials han arribat fins els nostres dies com la Damm o la Moritz. Els autors expliquen els inicis d’aquestes dues populars fàbriques i també citen la San Miguel, com les cerveses comercials més conegudes. Serà a finals del segle XX quan s’enceti la dèria cervesera al Principat. La producció microcervesera va començar a proliferar amb el nou mil·lenni. Des d’aleshores s’ha anat multiplicant la producció cervesera catalana artesanal fins arriba actualment a centenars de marques i estils diferents. Fermí Puig, al pròleg, afirma: <<Aquesta Guia de cerveses de Catalunya té la magnífica bondat de servir alhora per a la divulgació d’un fenomen que tot just es comença a conèixer i per regalar una imatge precisa de en quin moment històric l’elaboració artesanal de la cervesa, fora dels grans circuits industrials, s’instal·la a Catalunya, amb la voluntat de dotar de gruix cultural i crear afició a la beguda més popular del moment ja que, tot i ser el nostre país terra de vinyes, és amb diferència, la més consumida pels catalans.>>
Jordi Expósito i Joan Villar presenten i fan la fitxa de cadascuna de les cerveses artesanals que avui es produeixen, i ho fan resseguint-les per les diverses poblacions de les comarques catalanes. Aquest guia doncs, sense dubte, és una bona eina per a tots els productors, però també per els consumidors que volen saber l’essència del producte que prenen. En definitiva es tracta d’un  bon llibre i d’una guia útil.

Ferran Aisa-Pàmpols

(El Punt Avui, 7 de juny de 2013)

No hay comentarios:

Publicar un comentario