13/1/14

El Raval, un espai al marge / Llibre F. Aisa i M. Vidal (8)

BIBLIOGRAFIA FERRAN AISA I MEI VIDAL (S.XXI) - 8

(Coberta llinre "El Raval, un espai al marge")





FITXA TÈCNICA:

TÍTOL: EL RAVAL. UN ESPAI AL MARGE
AUTORS: FERRAN AISA I MEI  VIDAL
COBERTA: FOTOGRAFIA DEL GAT DE BOTERO (RAMBLA DEL RAVAL) DE XAVIER ROSSELLÓ-TOLOSA. DISSENY: MARC HERRANDO.
MATÈRIA: HISTÒRIA 
IDIOMA: CATALÀ

EDITORIAL: BASE (BARCELONA)
1ª EDICIÓ: 2006
PÀGINES: 414 (MÉS DOS QUADERNS DE FOTOGRAFIES)
PRIMERA PRESENTACIÓ: Bar Horiginal (20-4-2006). Presenta: Jaume Sobrequés i Callicó i Paco Villar.
ALTRES PRESENTACIONS: Llibreria Central del Raval (16-5-2006). Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols (1-6-2006). Òmnium Cultural al Bar Terra Dolça de Sant Cugat del Vallès (17-10-2006). Club dels Barbuts al Restaurant La Gardunya de la Boqueria (24-11-2006).


 SINOPSIS:

El Raval és el cor de Barcelona, sintesi d'ambient portuari, de l'esplendor del Paral·lel i del cosmopolitisme de la Rambla. Ha estat alberg d'immigrants, de gent treballadora i d'esperits artístics i rebels. El llibre situa en el temps el Raval, una zona de Barcelona determinada per la segona i la tercera muralla, amb els límits del port, el Paral·lel, les rondes de Sant Pau i Sant Antoni, la plaça Universitat, el carrer Pelai i la Rambla. El nom prové del mot àrab rábad, que significa espai al marge, extramurs. Després de l'enderroc de les muralles, el Raval va continuar dient-se així, però durant el segle XX dos noms més van agafar relleu amb èxit: Districte Cinquè i Barri Xino, en la seva etapa més "canallesca".
Història, mite i llegenda van formar un imaginari que modelava el somni d'una època d'utopia, de bohèmia i de revolució.
Escriptors, poetes i artistes van trobar en aquest imaginari la deu de la seva inspiració, i van elevar la llegenda d'aquest barri barceloní a un tema universal. El nom de Raval tornaria a ressorgir els anys vuitanta, després de la nit franquista i la recuperació democràtica, amb una reforma radical del barri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario