6/5/16

Il·lustradors Solidaridad Obrera 1931.1933 - J.A. PImentel / Ferran Aisa


LA BARANA DEL VENT


IL·LUSTRADORS DE LA SOLI EN TEMPS DE LA REPÚBLICA


FERRAN AISA




Josep Antoni Pimentel Clavijo ha publicat recentment un llibre interessant sobre els dibuixants de la Soli durant el primer bienni de la Segona República. Voces críticas il·lustrades ha estat publicat per
el Centre d’Estudis Llibertaris Federica Montseny.

La pedagogia de la imatge ha estat sempre present en els publicacions llibertàries, sobretot en les del segle XIX i l’inici del XX n’era molt habitual trobar entre els escrits dibuixos d’autors com Pellicer, Opisso, Casas, Apel·les Mestres i molts altres dibuixants anònims. Conforme avançava el temps la pedagogia n’era una altra i el cas que ens ocupa d’aquets llibre n’és un altre. Sí, els dibuixos són visualment importants per explicar un fet, però a la vegada esdevé un punt crític a fets concrets de la política i de la vida quotidiana i de la lluita obrera. Xavier Díez, en el pròleg, escriu: “La estètica, mediante las manifestacions artísticas, resultan una insustituible fórmula de conocimiento histórico. Y cuando habló de conocimiento histórico no me estoy refiriendo a una mera reproducción de los hechos, sinó a su difícil inserción en su contexto, a la capacidad de captar esencialmente el espírutu de un instante.”

Josep Pimentel s’ha immergit en la investigació del diari confederal en uns moments d’aquets període que transcorre entre els anys 1931 i el 1933. Anys d’esperances però també de frustracions i que l’òrgan de la CNT, aleshores dirigit per militants com Joan Peiró (1931), Felipe Alaiz (1932) i Liberto Callejas (1933), va saber estar a l’altura de les circumstàncies. Temps en què la Soli llançava diàriament entre 26.000 i 40.000 exemplars. Pimentel ha analitzat tots els números d’aquesta època en què proclamada la República s’havia constituït un govern republicà-socialista, és a dir entre la data de la constitució d’aquest govern el 15 de desembre de 1931 fins el 19 de novembre de 1933 data de les eleccions generals que donarien pas al segon bienni republicà, anomenat bienni negre. L’autor d’aquest treball ha tingut que investigar a fons els diversos números publicats en aquest període (del 333 al 827), una gran tasca de formigueta i de paciència per anar descobrint la riquesa que amaga una publicació com la Soli d’aquella època i que fins ara no havia estat estudiada com cal. Els dibuixant de l’època sabien plasmar amb les seves il·lustracions l’esperit del moment amb la crítica corresponent al fet diari al que feien referència. Entre els dibuixants de la Soli estudiats per Pimentel destaquen NIU, pseudònim de Melcior Niubó i Santdiumenge (La Fuiola-Lleida, 1912-1982); GRAPA (Gustau Vila i Berguedà (Sabadell, 1894-Toulouse, 1939), BOY (Ramon Estany i Serra (Capellades, 1899-Barcelona, 1960). El llibre reprodueix nombroses il·lustracions dels dibuixos que anaven en portada o entre les pàgines comentant un tema concret d’actualitat. L’autor segueix amb les il·lustracions els temes candents del moment com són la política del govern republicà, la reforma agrària, l’Estatut de Catalunya, l’ERC, la repressió, la fam, l’aixecament militar, l’abstencionisme, el panorama internacional, etc. Un bon treball de Josep Antoni Pimentel que feia falta en la bibliografia de l’anarcosindicalisme ibèric.

Ferran Aisa-Pàmpols (Solidaridad Obrera núm. 364, 21-4-2016)

No hay comentarios:

Publicar un comentario